Ahogyan sokakat, minket is lenyűgöz  a természet szépsége és sokszínűsége. Kutatás-fejlesztési tevékenységünknek köszönhetóen növényi alapú kreatív kompozitokat hoztunk létre, melyek táj és építészet kapcsolatát teremtik meg, művészi és inspiráló felületeket létrehozva az ember számára. Az anyag neve Viaplant.

A Lépték-Terv Tájépítész iroda 2002 óta foglalkozik tájépítészeti tervezéssel. Munkásságunk során elsősorban a városi terek, parkok, lakóterületek szabadtereinek emberközpontú megújítása a célunk, emellett intézménykertek és történeti kertek revitalizációjával is foglalkozunk. A kezdetektől fogva hisszük, hogy a tájépítész egyszerre mérnök, művész és közösségszervező is egyben. Éppen ezért munkánk nem merül ki a tervezésben, hanem a tájépítészethez kapcsolódó egyéb társadalmi tevékenységek – mint például a közösségi tervezés, művészet, szakmai publikációk és oktatás –  által is igyekszünk értékeket létrehozni.

AZ ALAPANYAG

A Viaplant nyilvánvaló jellegzetessége maga a növény – részletei, színe és textúrája rögzíti a növény fejlődésének egy pillanatát, legyen az egy nyári virág, vagy őszi lomblevél. A Viaplant a borostyánhoz hasonlóan időkapszulába zárja a természet művészeti teljesítményét és hosszú távon megőrzi azt.

Felhasználása az építészet és design területén valósul meg. Olyan egyedi burkolatokat, dísztárgyakat és használati tárgyakat alkothatunk, melyek képesek bevinni a természet hangulatát belső tereinkbe.

Ávilágításukkal pedig egy teljes újszerő élményt kínálunk, mely képes bármelyik otthont, szállodát vagy épp irodát  természetes energiával és különleges kisugárzással felruházni.

RESIN

Ebben a kompozitban a növények ellenálló, víztiszta kötőanyaggal párosulnak, így biztosítva tartós, karcálló és könnyen tisztítható  felületeket.

PLA

A növényi keményítőből előállított politejsav kötőanyagú Viaplant hajlítható, így íves felületekre is applikálható.

GLASS

Nagyobb ellenállósága révén a nagyobb fizikai igénybevételű helyeken is megfelelően védi a közbezárt növényeket, különleges fénye pedig eleganciát kölcsönöz.

A Viaplant megalkotása során egyik fő célunk a természet sokszínűségének reprezentációja volt. Ennek érdekében a városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosítását gondoltuk újra. Az őszi lombleveleken és a lenyírt fűszálakon túl pedig az agresszívan terjedő invazív fajokban – mint például a kanadai aranyvessző vagy a parlagfű – is megláttuk a szépséget és a lehetőséget.

Az alapanyagok előállítása során kizárólag olyan növényi részeket alkalmazunk, melyek megújulási ideje legfeljebb egy év. Ez kulcsfontosságú tényező a környezeti terhelés minimalizálása szempontjából. Mindemellett fontos számunkra, hogy a Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak, és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik.

A Viaplant paneleknél 15+ féle növénymintázat közül választhatsz, melyek segítségével  – a felhasználási területtől függően – számtalan ötlet kivitelezhető.

Növénymintázatok

// Alap színminták

ROSA

rózsa átvilágítható

PEONIA

bazsarózsa átvilágítható

PEONIA LIGHT

világos bazsarózsa: átvilágítható

POA NATUR

átvilágítható

POA FLORI

átvilágítható

CALAM-POA

tippan-fű

SOLIDAGO

aranyvessző

ELEAGNA

ezüstfa

LIGNUM MIX

festett fagyapot átvilágítható

LIGNUM BLUE

kék fagyapot átvilágítható

PHRAGMIT

nád átvilágítható

CALAM-TRITICUM

tippan-szalma átvilágítható

TRITICUM

szalma átvilágítható

FOLI-FLAVI

sárga avar

FOLI-BRUN

barna avar

// projekt színminták

PHRAGMIT-S

nyári nád átvilágítható

SZENT ISTVÁN PARKI CUVÉE

vegyes lomblevelek átvilágítható

ESKÜVŐI CSOKOR

átvilágítható

400 ÉVES SÜTTŐI HÁRS

átvilágítható

FLORES

vegyes virágszirmok átvilágítható

EGYEDI POA

focipályák füve átvilágítható

ISZAP

átvilágítható

COLOR /  festett széna

Gramina Yellow átvilágítható

A Viaplant felületek átvilágítása teljesen újszerű élmény kínál.

Ezeket a textúrákat úgy válogattuk össze, hogy a különböző hangulatú enteriőrökbe egyaránt esztétikusan illeszkedjenek. A kollekciót éppen ezért hidegebb és melegebb árnyalatok, valamint laza és áramló mintázatok alkotják.

POA / POA FLORI

Fűféléket tartalmazó panel, amely a különleges szárítási eljárásnak köszönhetően megtartja természetes zöld színét. A poa flori kipattanó piros pöttyeit a muskátli szirmainak élénk színével érjük el.

ROSA

rózsaszirmok

A rózsákat évezredek óta ültetik és nemesítik díszítő értékük miatt. Átvilágítva ugyanolyan misztikus hangulatot teremtenek, mint a köréjük szőtt történetek.

PHRAGMIT

nád

A nád terebélyes bugavirágzata szalma háttérrel áramló mintát, mozgalmas képet ad. Puha textúra jellemzi, mely kiválóan átvilágítható .

CALAM-TRITICUM

tippan-szalma

A nádtippan virágzata a nyári mezőket idézi. Szalma háttérrel barátságos, homogén tónust jelenít meg, átvilágítva azonban még látványosabban rajzolódik ki a festői ecsetvonásokat idéző izgalmas formavilág.

LIGNUM BLUE

kék fagyapot

Finom gyapjúhoz hasonló faszálak, kiegészítve az emberi fantáziával. A színezett fagyapot szálas
textúrája modern hatást kelt, könnyű szerkezete jól átvilágítható.

LIGNUM MIX

festett fagyapot

A festett fagyapotban végtelen lehetőség rejlik. A természet játékossága ötvöződik a művészettel, a színkombinációk pedig bármely otthon enteriőrjét képesek izgalmasabbá varázsolni.

TRITICUM

szalma

A szalma aranysárga-barna színe barátságos hangulatot kelt, szálas textúrája, könnyű szerkezete pedig kiválóan átvilágítható.

PEONIA

bazsarózsa

Díszítő értékük mellett a bazsarózsához megannyi hiedelem is társul. Mi a szirmok átvilágításával, annak lenyűgöző hanglatával szeretnénk megteremteni a lámpagyújtás új hagyományát.

műszaki adatok / kompozit

MÉRETEK: 2100 x 1100 / 1250 x 2500 / 700 x 900 x 3-4 mm

SÚLY:~ 3,8 kg/m2

VÍZÁLLÓSÁG: vízálló és vízlepergető; nedves környezetben a vágott élek élzárása szükséges

ŰZÁLLÓSÁG: MSZ EN ISO 11925-2:2011 alapján az MSZ EN 13501-1:2007+A1:2010 „E” tűzállósági kategória

UV ÁLLÓSÁG: UV álló, egyhe fakulás lehetséges

KARCÁLLÓSÁG: felületi keménység: barcol 45

MÉRETRE SZABÁS: keményfémlapkás és gyémántporos maró- és vágószerszámokkal

RÖGZÍTÉSTECHNIKA: ragasztással, keretezéssel, speciális csavarozással

Díjaink és elismeréseink

A Viaplant termékeit és egyedi megoldásait az elmúlt időszakban több szakmai elismeréssel is díjazták.

A Moszkvában évente megrendezésre kerülő MosBuild nemzetközi kiállításon több ízben nyertünk közönségdíjat, 2020-ban pedig fény-és elektrotechnika kategóriában a szakmai zsűri díját is sikerült elhoznunk.