A Viaplant alapanyagának megalkotása izgalmas folyamat eredménye. Az alapötletet és inspirációt két dolog szolgáltatta: a művészet iránti elkötelezettségünk és rajongásunk a természet utánozhatatlan szépségéért.

Nem meglepő tehát, hogy a Viaplant ötlete egy művészeti projekt gondolatából bontakozott ki, majd a hosszas kutatás-fejlesztés olyan kreatív, növényi összetételű alapanyagok gyártásához veztett, melyek felhasználása az építészet és a design területén valósul meg.

A növényi részek fényáteresztő tulajdonsága arra ösztönzött minket, hogy a növények és a fény útján egy teljesen újszerű élményt kínáljunk a bútorok és lámpák piacán.

Hiszünk abban, hogy a természet lenyűgöző szépségét és hangulatát át lehet emelni belső tereinkbe és beépíthetjük őket a mindennapok tárgykultúrájába.

Éppen ezért környezetünk sokszínűségére támaszkodva olyan, színben és részletekben gazdag, egyedi anyagot teremtettünk, mely az átvilágításnak köszönhetően megismételhetetlen látványt és lenyűgöző hangulatot áraszt. És bármelyik otthont, szállodát vagy épp irodát képes természetes energiával és különleges kisugárzással felruházni.

AZ ALAPANYAG

A Viaplant hazai kutatás-fejlesztés eredményeként kreatív, növényi összetételű alapanyagot gyárt különféle megoldásokkal, anyagtársításokkal.
Felhasználása az építészet és a design területén valósul meg.

Kompozit Viaplant

A kompozit alapanyagban a növények ellenálló, víztiszta kötőanyaggal párosulnak, így biztosítva tartós, könnyen kezelhető felületeket, ami sok esetben megrendelői elvárás (tisztíthatóság, karcállóság, stb.)

PLA Viaplant

Növényi keményítőből előállított politejsav kötőanyagú Viaplant. A korszerű technikának köszönhetően használat után lebontható. Vastagsága mindössze 0,5-1mm és hajlítható, így az izgalmas növénytextúráink már íves felületekre is applikálhatók

Üveg Viaplant

Üvegbe foglalt növényi részek, az üveg összes kedvező tulajdonságával. Nagyobb ellenállósága révén, a nagyobb fizikai igénybevételű helyeken is megfelelően védi a közbezárt növényeket, illetve az üveg különleges fénye exkluzivitást kölcsönöz.

A Viaplant alapanyagok hosszas kísérletezés, fejlesztés és mérnöki munka eredményei. Segítségükkel a növényi részek eredeti színe és textúrája is megőrizhető. Felhasználásával olyan egyedi dísztárgyakat és használati tárgyakat alkothatunk, melyek művészi megoldásként a természet utánozhatatlan szépségét és hangulatát alkalmazzák.

A Viaplant megalkotása során egyik fő célunk a természet sokszínűségének reprezentációja volt. Ennek érdekében a városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosítását gondoltuk újra. Az őszi lombleveleken és a lenyírt fűszálakon túl pedig az agresszívan terjedő invazív fajokban – mint például a kanadai aranyvessző vagy a parlagfű – is megláttuk a szépséget és a lehetőséget.

Az alapanyagok előállítása során kizárólag olyan növényi részeket alkalmazunk, melyek megújulási ideje legfeljebb egy év. Ez kulcsfontosságú tényező a környezeti terhelés minimalizálása szempontjából. Mindemellett fontos számunkra, hogy a Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak, és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik.

A Viaplant paneleknél 15+ féle növénymintázat közül választhatsz, melyek segítségével a felhasználási területtől függően számtalan ötlet kivitelezhető.

Növénymintázatok

// Alap színminták

Termékeinkkel szeretnénk megmutatni a növények formájában, színében és textúrájában rejlő sokszínűséget. És azt, hogy a legegyszerűbb növényi részek használatával milyen részletekben gazdag látványát és egyedi hangulatot teremthetünk.

A Viaplant panelek ennek érdekében 15 féle különböző növénymintázat felhasználásával készülnek.

ROSA

rózsa átvilágítható

PEONIA

bazsarózsa átvilágítható

PEONIA LIGHT

világos bazsarózsa: átvilágítható

POA NATUR

átvilágítható

POA FLORI

átvilágítható

CALAM-POA

tippan-fű

SOLIDAGO

aranyvessző

ELEAGNA

ezüstfa

GRAMINA MIX

festett széna átvilágítható

GRAMINA BLUE

kék széna átvilágítható

PHRAGMIT

nád átvilágítható

CALAM-TRITICUM

tippan-szalma átvilágítható

TRITICUM

szalma átvilágítható

FOLI-FLAVI

sárga avar

FOLI-BRUN

barna avar

// projekt színminták

PHRAGMIT-S

nyári nád átvilágítható

SZENT ISTVÁN PARKI CUVÉE

vegyes lomblevelek átvilágítható

ESKÜVŐI CSOKOR

átvilágítható

400 ÉVES SÜTTŐI HÁRS

átvilágítható

FLORES

vegyes virágszirmok átvilágítható

EGYEDI POA

focipályák füve átvilágítható

ISZAP

átvilágítható

COLOR /  festett széna

Gramina Yellow átvilágítható

Az átvilágított Viaplant felületeink 10 féle növénymintázattal érhetők el.

Ezeket a textúrákat úgy válogattuk össze, hogy a különböző hangulatú enteriőrökbe egyaránt esztétikusan illeszkedjenek. A kollekciót éppen ezért hidegebb és melegebb árnyalatok, valamint laza és áramló mintázatok alkotják.

POA / POA FLORI

Fűféléket tartalmazó panel, amely a különleges szárítási eljárásnak köszönhetően megtartja természetes zöld színét. A poa flori kipattanó piros pöttyeit a muskátli szirmainak élénk színével érjük el.

ROSA

rózsaszirmok

A rózsákat évezredek óta ültetik és nemesítik díszítő értékük miatt. Átvilágítva ugyanolyan misztikus hangulatot teremtenek, mint a köréjük szőtt történetek.

PHRAGMIT

nád

A nád terebélyes bugavirágzata szalma háttérrel áramló mintát, mozgalmas képet ad. Puha textúra jellemzi, mely kiválóan átvilágítható .

CALAM-TRITICUM

tippan-szalma

A nádtippan virágzata a nyári mezőket idézi. Szalma háttérrel barátságos, homogén tónust jelenít meg, átvilágítva azonban még látványosabban rajzolódik ki a festői ecsetvonásokat idéző izgalmas formavilág.

GRAMINA BLUE

kék széna

Lekaszált fűféle kiegészítve némi emberi fantáziával. A színezett széna modern hatást kelt, könnyű szerkezete pedig jól átvilágítható.

GRAMINA MIX

festett széna

A festett szénában végtelen lehetőség rejlik. A természet játékossága ötvöződik a művészettel, a textúrák és színkombinációk pedig bármely otthon enteriőrjét képesek feldobni, érdekesebbé és izgalmasabbá varázsolni.

TRITICUM

szalma

A szalma aranysárga-barna színe barátságos hangulatot kelt, szálas textúrája, könnyű szerkezete pedig kiválóan átvilágítható.

PEONIA

bazsarózsa

Díszítő értékük mellett a bazsarózsához megannyi hiedelem is társul. Mi a szirmok átvilágításával, annak lenyűgöző hanglatával szeretnénk megteremteni a lámpagyújtás új hagyományát.

műszaki adatok / kompozit 

MÉRETEK: 2100 x 1100 / 1250 x 2500 / 700 x 900 x 3-4 mm
SÚLY: ~ 3,8 kg/m2
VÍZÁLLÓSÁG: vízálló és vízlepergető; nedves környezetben a vágott élek élzárása szükséges
TŰZÁLLÓSÁG: MSZ EN ISO 11925-2:2011 alapján az MSZ EN 13501-1:2007+A1:2010 „E” tűzállósági kategória
UV ÁLLÓSÁG: UV álló, egyhe fakulás lehetséges
KARCÁLLÓSÁG: felületi keménység: barcol 45
MÉRETRE SZABÁS: keményfémlapkás és gyémántporos maró- és vágószerszámokkal
RÖGZÍTÉSTECHNIKA: ragasztással, keretezéssel, speciális csavarozással

Díjaink és elismeréseink

A Viaplant termékeit és egyedi megoldásait az elmúlt időszakban több szakmai elismeréssel is díjazták.

A Moszkvában évente megrendezésre kerülő MosBuild Interier nemzetközi kiállításon több ízben nyertünk közönségdíjat, 2020-ban pedig fény-és elektrotechnika kategóriában a szakmai zsűri díját is sikerült elhoznunk.