Barion Pixel

[section]

[row width=”custom” custom_width=”800px”]

[col span__sm=”12″]

Művészet a természet által

 

A Viaplant célja mindig is több volt egy új, dekoratív anyag kifejlesztésénél. Esztétikum, gondolatiság és tárgyalkotás szintúgy meghatározóak a munka során, ahogyan a természet és művészet integrációjának keresése is.

A természet látványa és esztétikuma önmagában is lenyűgöző, a struktúráiban való elmélyülés pedig metafizikai síkra tereli a gondolkodást. A művészet szerepe, módja sokat változott és bővült az évszázadok alatt, de alapvetően emberi alkotótevékenységről van szó. Éppen ezért izgalmas az a lehetőség, hogy egy tudatos, néhol azonban a véletlenszerűséget is alkalmazó folyamat részeként, a természet és az emberi kreativitás fúziójaként tárgyakat hozzunk létre. Legyen szó akár bútorokról, lámpákról, vagy világító fali képekről.

A növény természetes fejlődése, a levelek, virágzatok, termések kiválasztása és begyűjtése, valamint a rekontextualizáció mind részei az alkotói folyamatnak. Egyfajta ready-made-ek ezek, azonban itt a természet a primer alkotó, az ember pedig új szerepkörbe helyezi azt. Minden egyes tárgy egyedi és megismételhetetlen. Konceptuális, de esztétikája révén az érzelmekre hat.

A Quadrumfeszesebb megjelenéssel, fali képként, a Quadrum Lean könnyeden a falhoz támasztva tud megjelenni a belső terekben, méltó formát adva a természet lenyűgöző, formai teljesítményének. 

A Quadrum Art  azonban egy finom utalást is tesz. A képen alkalmazott paszpartu határmezsgyeként szolgál a művészet világába. Felveti, hogy ami itt megvalósul azt mondhatjuk úgy, hogy  l’art par nature – művészet a természet által. 

Igazi érvényességet és értéket azonban a felhasznált növény története, származási helye biztosít neki. Népi hagyományok, legendák vagy híres csaták helyszínei. Idős, kulturális értékkel bíró fák, melyek számunkra fontos helyekhez kötődnek, és generációk történeteit mesélik el. Valami, ami igazán személyessé teszik ezeket a tárgyakat.

További információ a Quadrum oldalán olvasható!

[/col]

[/row]

[/section]